Årets trevligaste föreläsning? Forskarskolan andra veckan i juni, så klart! För mig har det blivit en trevlig tradition att varje försommar få träffa nya grupper av smarta, intresserade och kritiskt tänkande studenter.

/Glad sommar & glöm inte att relaxa då och då!

O.

PS Spara gärna min mejladress; det vore kul att höra av er när forskarkarriären har börjat ta fart!

PPt-bilder

• 5 tips för bättre PPt-presentationer
Snabbversion av min PPt-presentation.

• Steg för steg
Sammanfattar det viktigaste jag har att säga om presentationsteknik.

• Death by PowerPoint – and how to fight it
Välgjord och tänkvärd bildserie av Alexei Kapterev från Moskva.

• Life After Death by PowerPoint
Den amerikanske ståupparen Don McMillan driver hejdlöst med taffliga PowerPoint-användare.

• The PP Manifesto
Min nystartade webbplats om presentationsteknik i allmänhet och PowerPoint i synnerhet. Kommer att expandera under sommaren!

Presentationslänkar

Här kommer två artiklar där ni kan hitta föreläsartips:

Duktiga talare:

Informationsdesign

Forskningsposters

Tips för posterarbetet

1. Extrahera dina slutsatser genom att fundera på egen hand och diskutera med kollegerna. Försök sammanfatta det du vill ha sagt i form av en elevator version: tänk dig att du träffar den berömde professorn i hissen och får 45 sekunder på dig att förklara vad du har kommit fram till.

2. Sammanfatta, redigera, stryk. Ju mer kärnfull du är, desto större är chansen att konferensbesökarna lägger just din poster på minnet.

3. Tänk strukturerat. Introduction–Materials&Methods–Results–Conclusions ska sitta i ryggmärgen!

4. Googla efter posters på nätet för att få förebilder och tips. Försök t.ex. följande sökning (klicka på länken så kommer du direkt dit):

introduction results methods conclusion filetype:pdf

5. Hjälp betraktaren att fatta galoppen så snabbt som möjligt. Satsa på överskådlighet och tydlighet istället för förvirrande detaljrikedom.

Slutsatser : inte för många, och gärna i punktform.

Intro: inte för lite, inte för mycket.

M&M: var inte för grundlig! Tänk på att de som jobbar inom samma fält som du ofta känner metoderna väl. De är mest intresserade av vilka det rör sig om och vilka modifieringar du har gjort. Detaljerad kan du vara i din handout istället (se Carters & Nilssons tips ovan).

Results: gör tydliga, genomarbetade diagram med talande rubrik och förklarande bildtext. Hellre några få riktigt bra än många halvbra. Importera inte 100 staplar direkt från Excel, utan försök gallra i datamängderna och mejsla ut det du vill visa. Eventuellt kan du vara lite mer detaljerad i din handout.

Referenser: inkludera bara de viktigaste referenserna på postern. Den långa litteraturlistan lägger du i din handout.

Acknowledgements: tack till finansiärer, labbpersonal etc. ska naturligtvis stå med på postern. Utan dem hade du inte kunnat åka till konferensen.