”Callin’ out around the world
are you ready for a brand new beat?
Summer’s here and the time is right
for dancin’ in the street. ”

 

Martha and the Vandellas 1964

Mitt i sommarstiltjen släppte Google sin Facebook- och Twitterdödare: Google+ (eller Google Plus eller t.o.m. G+) – ett socialt nätverksverktyg där allting känns väldigt välbekant och förvirrande på samma gång. Internetnördarna har kastat sig in i leken och testkör tekniken under det att de kastar ur sig tvärsäkra åsikter och fragmentariska användarråd som förbryllar mer än de hjälper.

 

Vår egen bedömning – utifrån vad vi har erfarit hittills – är att det är ett smart verktyg som kan bli förödande för både Twitter (sannolikt) och Facebook (möjligtvis). Om du är intresserad av internetbaserad kommunikation så bör du sätta dig in i vad Google+ handlar om. Här kommer våra egna tvärsäkra åsikter och fragmentariska användarråd!

1. Hoppa på! Våga testa!

Det är vår egen inställning när det gäller det mesta (utom kanske knark och krokodillekar): prova! Var nyfiken – inte bara på sådant som du brukar vara nyfiken på utan även sådant som du i vanliga fall rycker på axlarna åt samtidigt som du muttrar ”Tids nog, tids nog …”

Så vad väntar du på? Gå till plus.google.comoch skapa ett konto! (Särskild inbjudan, ”invite”, behövs inte längre.)

2. Sätt dig in i hur Kretsar fungerar

Google+-expert är det knappast någon som kan kalla sig ännu utanför Googles egen organisation (de lär ha kört verktyget internt ett bra tag). Det du ska koncentrera dig på att förstå nu i början är den centrala funktionen Kretsar som innebär att du delar in dina kontakter i … ptja, precis vilka grupper du vill. Du kan använda de av Google förvalda namnen som ”Familj” och ”Vänner”, men du kan också skapa egna som heter ”Idioter” eller ”Gamla älskare” och ”Basketspelare över 2 meter”. Ingen utom du själv ser vad dina kretsar heter eller vilka kontakter som finns i dem.

Med hjälp av Kretsar kan du alltså skräddarsy vem som ser varje enskilt inlägg – världen, dina vänner eller dina allra närmaste. (Detta går förvisso att göra i Facebook, men är betydligt krångligare.)

3. Experimentera med Hangouts

Med funktionen Hangouts kan du skapa lätt tillgängliga videokonferanser – som Skype, alltså, men bättre integrerat med ditt övriga kommunicerande. Det är faktiskt jättekul: ”Hoho, hallå alla kompisar! Vad stökigt ni har i ert arbetsrum, och vad fula ni är i håret …” En intressant detalj är att chattar som man håller i Hangout-miljö är ”off the record”. Här är en steg-för-steg-artikel.

4. Passa på att etablera nya kontakter

Så här i början är det lätt att få nya vänner. Var djärv och lägg till nya kontakter i dina Kretsar – även sådana som du inte har kontakt med på Facebook (om du nu finns på Facebook). Google+ kan kanske bli din professionella plats där du inte skriver om rabarbermys utan bara om semikolon, plugins, diagram, ränteläget eller sökmotoroptimering.

5. Ta det med en klackspark

Ett trevligt faktum när det gäller sprillans nya sociala plattformar är att det inte har bildats några tuffa gäng som himlar med ögonen och skriver spydiga kommentarer när nya användare gör tabbar och sociala övertramp. Var inte rädd för att göra fel, utan följ principen ”inga misstag – inga lärdomar”. Om du ger dig in i spelet nu är du med och skapar spelreglerna.

Bonusråd i semestertider: skit i alltsammans och njut av din ledighet.

Skriv några handskrivna brev, köp frimärken som man måste slicka på och svär över din handstil. Klipp tånaglarna. Och laga kronärtskockor till kvällsmat – det var väl länge sedan?