”Språkriktighetsboken” är användbar för alla som skriver, även om den ser mer än lovligt nördig ut vid en första anblick. Den utreder många vanliga språkproblem så att man har torrt på fötterna … nästan alltid.

• När det gäller bevingade ord, ordstäv, idiom och stående uttryck brukar Pelle Holms ”Bevingade ord” (första upplagan 1939) lyftas fram som standardverket. Vi vill dock dra en lans för ”Bevingat” av Hellsing, Hellquist, Hallengren (Bonniers 2000). Kanske inte lika myllrande och fragmentariskt fantasieggande som Holms bok, men betydligt mer lättläst genom sin moderna form och redigering.

• Ni har väl inte missat att SAOL och SAOB har kompletterats med ”Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien” (förkortning ”SO”) från 2009. Det är en ypperlig, tvåbandig ordbok med utförliga betydelsebeskrivningar, exempel och en hel del etymologier. (Bra att känna till: SO är en utvidgning och omarbetning av NE:s ordbok och Norstedts ordbok.)

• Gösta Åberg, veteran i förlagsbranschen, ryckte 2004 ut med ”Första hjälpen i svenska” (W&W). En mycket trevlig handbok som man kan öppna var som helst för att dimpa ner i ett intressant förklaring eller ett belysande exempel – från grundläggande grammatik till svenska talesätt. Med sin koncisa och konkreta stil passar den även bra att sätta i händerna på tonåringar.