• Den bästa funktionen i PowerPoint: tryck ”B” (som i ”black”) på tangentbordet så göms bilden undan och projektorduken blir mörk. Mycket användbart för att rikta uppmärksamheten mot dig själv som talare när du t.ex. vill säga något viktigt eller initiera ett samtal med deltagarna.

• Formel för effektiv kortpresentation. Innehåll: 2–4 rejäla budskap, stryk allt småkrafs. Upprepa budskapet på tre olika sätt, t.ex. inled med 2–3 foton & prata ledigt, fortsätt med 3–4 punktlistor, diagram etc. och tala akademiskt, stäng av PPt och berätta en kort historia (nöjd kund, success story …). Avsluta ev. med take home messages på PPt eller whiteboard.

• Medan deltagarna tar plats inför din föreläsning kan det vara smart att köra en PPt-loop framme på projektorduken med t.ex. dina kontaktuppgifter, praktiska detaljer som tider för lunch och kaffe, kul citat med anknytning till ämnet – eller bara tilltalande foton och musik som får dem att känna sig välkomna.

• Enligt Stephen Kosslyn bör en talare ha tre mål för sin presentation: Goal 1 – Connect with the Audience; Goal 2 – Direct and hold Attention; Goal 3 – Promote Understanding and Memory. Många är så upptagna med Goal 3 att de glömmer de två andra, inte minst Goal 1.

• Om din presentation är superviktig måste du skaffa dig en backup. Vi föreslår att du gör en pdf-kopia av dina PowerPointbilder och lägger upp dem på webben. Om det blir kris kan du låna någon annans dator, ladda ner pdf-filen och visa bilderna i Full Screen mode i Adobe Reader.

Kommentarer är stängda.