”Som de gamla sjunga, kvittra de unga.”
Svenskt ordspråk

Minns ni att jag i ett tidigare utskick om Twitter delade in er läsare i tre grupper?

1) Äntligen, det var på tiden, nu jädrar ska twittras!
2) Men det var då ett himla tjat om Twitter, jag vill inte vara med! Det räcker med bloggarna!
3) Kvitter? Fast felstavat? Har anglifieringen slagit klorna även i Lotten? Va?

Då vände jag mig till grupp nummer 3. Den här gången blir det grupp 1. Om grupp 2 ska få fem tips vet jag inte riktigt än – man måste ju faktiskt inte twittra.

Twitter är alltså stället där du på maximalt 140 tecken kan skriva … något. Vad som helst? Javisst – men poängen är ju att man får kontakt med andra twittrare. (Tycker jag.)

Nu ger jag alltså tips till dig som vill twittra, men inte begriper hur. Jag förutsätter att du har läst på om Twitter och bestämt dig för att du har tid med ännu en distraktion. (För det är det – hur mycket man än älskar eller behärskar det.) Samt att du faktiskt har gått in på twitter.com och registrerat ett användarnamn åt dig eller ditt företag.

1. Använd sökfunktionen.
Sök i Twitters sökruta efter ämnen som du skulle kunna vara intresserad av. Jag kastade mig omedelbart över sökordet ”basket”, vilket var dumt: väldigt många skriver om ”gift basket” och andra korgar på engelska. Om man däremot (underligt nog) är intresserad av ”handboll” är det ett bra sökord.

2. Undersök och bekanta dig med ”hash tag”.
Nej, det handlar inte om ännu ett sätt att grumla dina sinnen. Det är det lilla staketet som kallas ”fyrkant” på telefonen och som ser ut så här: #. Det sätts framför ord eller ämnen eller namn som dina twitterinlägg handlar om. Det finns förutbestämda som alla använder, t.ex. #twittboll som handlar om fotboll och rent påhittade som #menvadumjae. De förutbestämda används när man vill läsa allt i ett visst ämne utan att för den skull följa just de skribenterna/twittrarna. (Det heter ”follow” och ”unfollow”, det här med att följa/läsa en annan twittrare.) De påhittade används när man vill spara plats eller när man vill betona att man är rolig, ironisk eller något annat som skulle ta för mycket plats att skriva på vanlig svenska.

3. Läs andras twitterinlägg.
När du ska börja twittra, är det faktiskt viktigt att du redan från början skriver vettiga saker. För det är dina twitterinlägg som bestämmer om andra twittrare vill börja läsa vad du skriver: ingen ser vad du skriver om du inte har en publik (eller om man kanske ska kalla det ”twitterkompisar”). Kolla hur andra som sätter avtryck skriver. Hur du hittar dem? Sök på ämnen eller namn och känn efter hur du vill framstå i det du skriver.

4. Skriv!
Naturligtvis kan du köra på utan att först grunda som jag har beskrivit i punkt 1–3. Men ju vettigare du framstår, desto större är chansen att alla som du väljer att följa, faktiskt vill följa även dig. Var vettig och klok, var intressant och frågvis. Och skriv inte i onödan, snälla rara! Alla är förstås inte som jag, men sådana här twittrare vill jag inte läsa:
”Gomorron allihop”
”Dags för kaffe!”
”Sitter hos frissan och funderar på om jag ska toppa håret eller ta ett par extra centimeter bara för att det är höst och jag behöver förnya.” (Exakt 140 tecken.)

Då är det intressantare med denna (i och för sig onödiga) tweet från Simon Pegg för några veckor sedan:

”Another tough day at the coal face. Wait, I need to rethink this tweet. #goodluckchileanminers”

5. Räkna inte hur många som följer dig!
Strunta i statistiken! Om du vill fortsätta vara en sansad människa med ett sunt förhållande till de nya, sociala medierna, så lägg inte ner tid på att kolla vem som följer vem och fundera för allt i världen på varför andra har fler läsare än du. Twittra för att det är roligt och allmänbildande, inte för att uppnå någon slags påhittad status!

/Lotten Bergman, som har 322 följare
info@lotten.se