Det våras för talarkonsten! Världen är innerligt trött på föreläsare som läser innantill från punktlistor – ett fenomen som t.o.m. har fått ett eget namn: Death by PowerPoint. Och här i Sverige tog en grabb från Ockelbo folket med storm; retorikexperterna hoppar jämfota av glädje över hans raka, ärliga och innerliga kärleksförklaring till sin nyblivna hustru.

Därför, som en inspiration till muntliga stordåd, kommer här 5 TIPS på tal som kan avlyssnas – och förhoppningsvis även avnjutas – på webben.

PS Den långe farbrorn till vänster är Abraham Lincoln som höll kanske världshistoriens mest berömda tal den 19 november 1863.

1. Daniel Westling den 19 juni 2010
Så enkelt, så okonstlat, så fyllt av äkta tillgivenhet. Till och med hans nervösa små läten bidrar till det magnifika helhetsintrycket.

2. Kungen den 29 december 2004
Kungens sorgset framförda tal om tsunamikatastrofen förvånade många som associerade hans talarkonst med ”Kära örebroare …” och andra fumligheter.

3. Severn Suzuki 1992
FN:s kostymgubbar fick något att fundera över när ”The Girl Who Silenced the World for 5 Minutes” steg upp i talarstolen.

4. Donovan sjunger Universal Soldier av Buffy Sainte-Marie 1965
Jag har alltid upplevt att den här sången har formen av ett politiskt brandtal, och oavsett vad man har för åsikter i säkerhetspolitiska frågor så kan man inte förneka textens retoriska kraft – inte minst i slutstrofen som sammanfattar hela Sainte-Maries resonemang.

5. Martin Luther King den 28 augusti 1963
Ett tal som förändrade världen. Lägg märke till det lätta, känslosamma vibratot i hans röst som ger sån resonans i hjärtat på oss som lyssnar.