”Kvitt kviddelikvitt, ropa farfar förskräckt.
[—]
Kom alla mesar, för nu är det kläckt,
ja nu är det pippi direkt!”
Povel Ramel

Fasligt liv i twittrosfären

Twitter är en gren av de s.k. sociala medierna – alltså ett medium där alla (nåja) interagerar med varandra. Det kallas också ibland ”mikrobloggning” – alltså väldigt korta bloggposter. På maximalt 140 tecken per inlägg! Vilket ju är nästan ingenting! (Det kommer, ser jag in min kristallkula, inte alls att kallas ”sociala medier” i framtiden utan bara vara sättet som alla kommunicerar med varandra på.) Ni som har bekantat er med sociala medier tidigare ser snart att ett twitterinlägg många gånger är precis som statusuppdateringen i Facebook.

Nu ger jag alltså tips till er som inte vet vad Twitter är … men som är nyfikna.

1. Läs på om Twitter lite här och där på nätet.
Det är – när man inte vet vad det handlar om – ungefär som när en vegetarian läser om köttstyckning eller när min man vid frukostbordet föreläser för mig om en speciell stridsvagns särskilt speciella kullager: intressant, men svårt att ta till sig. Googla dig fram, helt enkelt. Eller läs här: http://borjablogga.se/vad-ar-en-mikroblogg/

2. Bestäm dig för om du har tid.
Fundera på om du behöver skaffa fler digitala vänner eller om du behöver ett sätt att marknadsföra dig på eller om du faktiskt har för mycket fritid och behöver fylla den med kreativt skrivande i mikrobloggsformat. För det tar tid, det här med att twittra effektivt. Sluta läsa här och nu om du redan nu sover blott två timmar per natt pga. trillingarna och galna fastern samt det där värkande benet som nog bör amputeras.

3. Ta en provtur.
Gå in på twitter.com och registrera ett användarnamn åt dig eller ditt företag och börja kika runt ungefär som man kikar runt när man kommer in på ett museum: var är nödutgångarna, vad står det på skylten där, hur hittar jag till avdelningen för specialskidor från 1920-talet?

4. Lär av dem du redan känner.
Sök efter vänner eller kändisar eller företag som twittrar och kolla vad de skriver. Vandra runt utan att göra så mycket mer – klicka på länkar, kicka på användarnamnen och kolla vem som ligger bakom dem (ibland blir man förvånad!).

5. Stressa inte.
Det är viktigt, så det skriver jag en gång till: stressa inte! Pressa inte fram twitterinlägg utan lär dig först vad det handlar om och känn dig inte tvingad att kolla vad som har hänt sedan sist när det ju faktiskt bara var för två timmar sedan. Och denna sista punkt är faktiskt anledningen till att jag inte är odelat positiv till twittrande: man blir stressad – jättestressad – i början!

/Lotten Bergman
info@lotten.se
… som tycker det är jättekul med frågor via mejl!

Kommentarer är stängda.