”People ought to listen more slowly.”
Jean Sparks Ducey, amerikansk författarinna

Även om man inte är journalist, kan man ibland ha nytta av att känna till intervjuteknik. Det kan handla om att skapa nya kontakter inom eller utanför företaget, att finna rätt person till en ny tjänst eller bara om en presentationstext till intranätet.

1. Gör det bekvämt för er.
Se till att intervjuoffret (som man verkligen inte borde kalla ett offer egentligen) känner sig bekväm i situationen. Om det kräver att DU sitter obekvämt på ett bord i skräddarställning, så ok.

— Vad roligt att du sover i en vattensäng, får jag lägga mig bredvid dig medan vi fortsätter att prata?

2. Eliminera störande element.

Det kan vara omkringrusande kolleger, gråtande barn i bakgrunden eller en ständigt sms-pipande telefon. Men tänk också på att de störande elementen kan fungera lugnande för att ”allt är som vanligt” med dem i närheten. (Det finns människor som till och med mår dåligt och inte kan fokusera om de blir tvungna att stänga av mobilen eftersom de då får en känsla av att de står utanför ”verkligheten”.)
– Du flackar med blicken, är det något som är fel, herr Pirat?
– Ja, jag saknar min papegoja så. Kan han få sitta på min axel under intervjun?
3. Var förberedd.
Ett självklart tips som passar i alla situationer, är att man bör förbereda sig. Om det inte går, kan man i alla fall skriva upp frågor som man kanske kommer att ställa – hur självklara de än är. Men bara för att du har färdiga frågor, kan du inte slappna av: du måste vara vaken och lyssna på svaren så att du inte missar självklara följdfrågor. Så här t.ex.:
– Ja, det var ju då jag förstod att min mamma inte var som andra mammor …
– Och vilken är din favoriträtt?
4. Ställ rätt slags frågor.
Formulera frågorna så att de varken är vinklade eller mesiga.
Vinklad fråga:
– Tycker du att det är rätt att stora, starka, rika ishockeyspelare ska få träna mer än stackars små fattiga konståkningsflickor?
Mesig fråga:
– Blev du ledsen då?
Dum fråga (som tyvärr ofta funkar bra):
– Hur känns det?
5. Våga använda din egen personlighet.
Är du en slarver med ägg på slipsen eller en petimäter med benan i raka vinklar – gör då en grej av det. (Men förvänta dig inte att den som du intervjuar hurrar och älskar dig bara för att du är dig själv.)
– Titta, jag har förberett mig med 125 frågor, en bandspelare och sjutton nyvässade pennor med perfekt hårdhet. Sådan är jag!
– Jag har då rakt inte tid att svara på 125 frågor.

Om du vill ha fler tips på hur man gör intervjuer, kan du söka på internet, som vimlar av välvilliga tipsare. Sökorden ”interview technique” i kombination med kända programledarnamn ger t.ex. mycket intressanta resultat.

/Lotten Bergman, info@lotten.se