”Circumstances may cause interruptions and delays, but never lose sight of your goal.”
Mario Andretti


Någon gång under din yrkeskarriär kommer du att komma för sent till en presentation eller föreläsning. Det behöver inte bli pannkaka om du bara håller huvudet kallt.

1. Använd telefonen.
När man är superstressad tenderar man ofta att tänka ”Måste rusa, ringer sen!”. Så stanna upp, lugna ner dig och ring någon på plats som kan se till att gruppen som väntar på dig gör något vettigt av tiden. Kanske kan du till och med föreslå någon aktivitet, till exempel utdelning och studier av åhörarkopior?

2. Stryk!
Acceptera faktum: du hinner inte gå igenom hela ditt material! Bestäm dig för vilka delar som du ska lyfta ut, och städa sedan bort spåren av dem (till exempel genom att hoppa över PP-bilder).

Försök aldrig någonsin att köra en snabbversion av hela din planerade presentation. Det är dömt att misslyckas!

3. Se på ditt yttre och fatta ett beslut.
Har du blivit varm och svettig? Ser skjortan ut som ett dragspel? Fatta då ett beslut: ska du, eller ska du inte göra någonting åt det? Tänk sen inte mer på saken.

Exempel: du tog en genväg och smutsade ner skorna. Då kan du antingen (1) försöka få tag på en skoborste och ta två dyrbara minuter till att snygga till skorna eller (2) inleda presentationen med en humoristisk skildring av dina strapatser, beklaga de smutsiga skorna och sen låta saken vara ur världen. Låt inte lite lera stjälpa din presentation!

4. Behåll din värdighet.
Rusa inte in och härja i föreläsningssalen, utan bete dig samlat och behärskat. Sätt igång din presentation lugnt och målmedvetet, utan att välta möbler eller springa in i pelare. Ta ett glas vatten och ett djupt andetag, skoja om dig själv och låt åhörarna känna att från och med nu kan de slappna av.

Om man håller presentationer ofta är det bra att skaffa sig en arsenal av uttänkta ”spelöppningar” för olika typer av sociala situationer. Ingenting hindrar dig från att redan nu fundera ut en färdig inledning som kan användas den gången tingen är emot dig och du blir försenad.

5. Håll din stora trut.
Säg inte sånt som inte behöver sägas. Be artigt om ursäkt för att det blev som det blev, men ömka inte deltagarna, gnäll inte på förutsättningarna och tjata inte om hur trist det är att du inte hinner med allt.

Framför allt: berätta inte i onödan om sånt som du utelämnar. Ingen kommer förmodligen att märka att det inte finns där!

/Olle B., info@bergman.com

Kommentarer är stängda.